In situ fémtartalom meghatározás hordozható XRF készülékkel

Szerző:
Tolner Mária

A környezet állapotának felmérésében, a környezetmonitoringban és a beavatkozások hatásának mérésében, követésében nagy szerepük van az in situ mérési módszereknek, melyek ott helyben adnak információt a szennyezettség mértékéről, kiterjedtségéről, heterogenitásáról, stb.

A hordozható miniatürizált röntgencsöves röntgenfluoreszcenciás (XRF) készülék alkalmazásával mintaelőkészítés nélkül vagy minimális, helyszíni mintaelőkészítéssel tudjuk mérni a helyszínen a talaj fémtartalmát. Használható a műszer pontforrások lehatárolására, szennyezett területek nagy felbontású térképezésére, szennyezett talaj eltávolításakor lehatárolásra. A műszer alkalmazása időt és költséget takarít meg a hagyományos, laboratóriumban végzett analitikai vizsgálatok alkalmazásával szemben. További előny, hogy lehetőségünk van több ponton mérni, ezért heterogén eloszlású szennyezettség esetében pontosabb képet kapunk a szennyezett területek elhelyezkedéséről és a szennyezettség eloszlásáról.

A mérési módszer kifejlesztése és alkalmazása a BÁNYAREM  (GVOP-3.1.1.-2004-05-0261/3.0) és a LOKKOCK (GVOP-3.1.1.-2004-05-0257/3.0) projektek finanszírozásával történt.

Forrás

A szerző által írt eredeti szöveg