Környezeti kockázatmenedzsment

A környezeti kockázat menedzsmentje

Szerző:
Gruiz Katalin

A környezeti kockázat menedzsmentje két fő feladatot jelent: 1. a kockázat felmérését és ha a kockázat elfogadhatatlanul nagy, akkor 2. a kockázat elfogadható szintre csökkentését.

A felmérés minden esetben előrejelzést jelent, hiszen a kockázat valamilyen valószínűséggel bekövetkező jövőbeni esemény. Nagysága a bekövetkezés valószínűségétől és a kár nagyságától függ, e kettő szorzata.

Az elviselhetetlenül nagy kockázatot megelőzéssel, korlátozással vagy a környezet meggyógyításával, vagyis a források megszüntetésével, a terjedési útvonalak elzárásával, a már szennyezett környezet meggyógyításával érhetjük el.

A környezeti kockázat menedzsmentjének eszköztára  jogi és technológiai, azaz mérnöki megoldásokat tartalmaz.

A vegyi anyagok kockázatmenedzsmentjének jogi alapjait a REACH törvény írja elő Európában. Ez a törvény szabályozza a vegyi anyagok regisztrációját, osztályozását, címkézését, korlátozását, tehát a kockázatfelmérés és a kockázatcsökkentés jogi lehetőségeit.

A mérnöki megoldások a környezetmonitoring, a korai figyelmeztető rendszerek, a kockázatcsökkentő technológiák területén, valamint a modellezés, az értékelés és az eredmények interpretációja területén  működik, hoz létre új, egyre hatékonyabb módszereket.