Mit tehetünk?

Kép forrása
Gruiz Katalin
Leírás szerzője
Gruiz Katalin

Mit tehetünk a vörösiszap-sújtotta területeken?

Legfontosabb a források kiiktatása, megszüntetése, eltakarítása. A fő forrás az átszakadt falú tározó, amit be kéne foltozni, hogy a szivárgás megszűnjék és ha megoldható tölteni lehessen bele összetakarított anyagot.

Ha az átszakadt tározó nem "foltozható be", akkor új tározó nyitására lenne szükség, hogy az összetakarított anyagot legyen hova helyezni. Az nem jó megoldás, hogy mindent a felszíni vizekre terhelünk, helyesebben hogy a volt felszíni vizek medrébe terelünk, mert a mederben összegyűlt vörösiszap másodlagos szennyezőforrásként viselkedik, tehát, mint szennyezőforrást el kell távolítani.

A felszínekre, utcára, házak udvarába, közterületekre került vörösiszapot össze kéne takarítani (iszapporszívókkal, takarítógépekkel és kézi erővel) és átmeneti tározóba gyűjteni. Az összetakarítás befejeztéig a vörösiszapot tartsuk nedvesen, hogy a kiporzást, a széllel való elszállítódást és a por belégzését megakadályozzuk.

A vizek pH értékét normalizálták kálciumszulfáttal, ez azt jelenti, hogy levitték 9 körüli értékre, majd a zagyot ideiglenes gátakkal kialakított tározókban ülepítették. A kálciumszulfát vörösiszappal keverve szennyezőforrásként van jelen a felszíni vizek medrében, szilárd üledék formájában. Ennek eltávolítását mielőbb el kell végezni, az anyagot az ideiglenes tározóba kellene hordani. (Sajnos ilyen tározó egy héttel  baleset után még nem létezik.)

A talajra került vörösiszap eltávolítása a terület nagysága miatt nem lehetséges. Fel kell mérni, hogy hol vannak mélyebben fekvő területek, ahol nagyobb vastagságban gyűlt össze a vörösiszap. Ezt a koncentráltan felhalmozódott anyagot el kell távolítani és az ideiglenes tározóba hordani.

A vörösiszappal szennyezett talaj többi részét célszerű felszántani, a vörösiszapot mélyszántással a talaj mélyebb rétegeibe keverni és ha lehet bevetni, hogy a vörösiszap kiporzását megakadályozzuk.

Az emberi érintkezést a lúgos iszappal minimumra kell csökkenteni, érintkezés esetén alaposan lemosni. Szem öblítésére híg bórsavoladtot tartani kéznél. Vörösiszappal szennyezett állatokat lemosni, gépeket, ruházatot használat után alaposan lemosni, lúgmentesíteni.