Széndioxid a Föld légkörében

Kép forrása
http://www.nasa.gov/topics/earth/features/AIRSCO2.html
Leírás szerzője
Gruiz Katalin

A kép a NASA  Aqua nevű műholdjának AIRS berebdezése (Atmospheric Infrared Sounder) által készített széndioxid terjedési térképet mutatja, 2009 júliusi felvételen. Az AIRS berendezést a NASA-val szerződött Jet Propulsion Laboratory of the California Institute of Technology üzemelteti Pasadenában, Kaliforniában.

A térképen nagyléptékben láthatjuk azokat a jellegzetességeket, melyek a széndioxid eloszlásban és az atmoszfére forgása által meghatározott transzportban jelentkeznek a Föld légkörében. A sötétkékkel jelzett értékek 382 ppm széndioxid-koncentrációnak felelnek meg, a sötétpirosak pedig közel 390 ppm-nek. A színskála két érték között a koncentrációval arányos.

Az északi félteke egyértelműen megnövekedett széndioxid-tartalmat mutat a szokásos, az atmoszféra alsó rétegében nyugatról keletre tartó légáramlatoknak megfelelő útvonalon, egy széles sávban. Hasonlóan elhelyezkedő, de kisebb széndioxid koncentrációt mutató és lényegesen keskenyebb szennyezettségi öv látható a déli féltekén. A széndioxid-övekért felelős természeti tevékenységek az intenzív trópusi szervesanyag-bomlás, az erdőtüzek, és az emberi tevékenységek, melyek közül kiemelkedik a hőerőművek és a gázgyárak, valamint a közlekedés.

Szerző által felhasznált források

http://www.nasa.gov/topics/earth/features/AIRSCO2.html