Ciklodextrinnel javított fitoextrakció és fitodegradáció

Kép forrása
internet
Leírás szerzője
Fenyvesi Éva

PAH-vegyületekkel szennyezett területet ciklodextrinnel kezelve, majd bevetve lucernával vagy más kiválasztott növénnyel a PAH koncentráció gyorsabban csökken a talajban, mint a ciklodextrinnel nem kezelt, nem növényesített területen. A baktériumok és a biodegradáló sejtek koncentrációja jobban nő. Egy demonstrációs kísérletben a PAH fitoremediációja (fitodegradáció és fitoextrakció együtt) megduplázódott a ciklodextrinkezelés hatására.

Egy másik kísérletben elektronikus hulladéklerakó PCB-vel szennyezett talajához kevertek random metilezett béta-ciklodextrint  (RAMEB) (3%). A RAMEB kezelés hatására nagyobb szár és gyökérnövekedést tapasztaltak különösen lucerna esetén, nőtt a baktériumok és gombák száma a talajban, első sorban a gyökérzónában. A fitorremediáció teljes hatásfoka (a mikrobiális degradáció és a növény általi kivonás azaz a fitodegradáció és fitoextrakció együtt) nőtt a RAMEB hatására javult biológiai hozzáférhetőség következtében.

Szerző által felhasznált források

Rugh, C.L.: Improvement of plants for environmental decontamination by integrated ecosystems and biotechnological approaches, Michigan State University 2006 http://www.reeis.usda.gov/web/crisprojectpages/188695.html Settavongsin, R.: Application and transgenic production of the biosurfactant cyclodextrin for enhanced polyaromatic hydrocarbon phytoremediation ISBN: 9780542328091, Digital dissertation, http://sunzi1.lib.hku.hk/ER/detail/hkul/3837186 (2006) Zhang, C.; Khan, M.I.; Liang, F.; Chen, X.; Zhu, Y.; Lin, Q.; Chen, Y.: Enhanced phytoremediation potential of polychlorinated biphenyl contaminated soil from e-waste recycling area in the presence of randomly methylated b-cyclodextrins. J. Hazard. Mater. 172, 1671-1676 (2009)