Szénhidrátok bontása

Kép forrása
Tolner Mária
Leírás szerzője
Tolner Mária

A szénhidrátok bontása során általában sav és/vagy gáz keletkezik. A savképzés kimutatására az 1% szénhidrátot tartalmazó tápoldatba indikátort adagolunk pl. brómtimolkék indikátort. A brómtimolkék indikátor a táptalaj beoltásakor zöld színű, savképzés esetén sárga (a táptalaj lúgosodása esetén a tápoldat kék színű lesz).

Ha kész identifikáló csíkot használunk a  dehidrált táptalajt tartalmazó mikrocsövekbe a baktérium tiszta tenyészetéből készített baktérium szuszpenziót mérünk be, 24 órás inkubálás után kiértékeljuk a mikrocsöveket.

Szerző által felhasznált források

dr. Horváth Sándor: Mikrobiológiai praktikum, Tankönyvkiadó, Budapest, 1980

BME Vegyészmérnöki Kar Tanszéki Munkaközösség (1993) Ipari mikrobiológiai gyakorlatok, (Szerkesztő: Puskás, A.) Műegyetemi Kiadó, Budapest