Korpás gereben, Sarcodon scabrosus

Kép forrása
http://www.miskolcigombasz.hu/fajlistank.php?PPE_SID=73369b8d5087309e6c57ac7ec4c11f71ab181975&action=showKind&kindId=604&langOrder=hu&caller=protectedMushrooms
Leírás szerzője
Gruiz Katalin

A korpás gereben (Sarcodon scabrosus) kalapja 5−15 cm átmérőjű, domborúból kiterülő. A felszíne fiatalon bársonyos-nemezes, később pikkelyesen felszakadozó. A színe húsbarna, szürkésbarna, bíborbarna, feketésbarna lehet.

A termőréteg tüskés szerkezetű, a tönkre kissé lefutó. A tüskék 0,3−1 cm hosszúak lehetnek, illetve szürkés majd bíborbarnás színűek.

A tönk 3−9 cm hosszú és 1−3 cm széles, hengeres vagy lefelé elvékonyodó. Felülete nemezes, szálas, ritkán felpikkelyesedő. A színe húsbarnás, néha foltokban ibolyás árnyalatú, majd sötétbarna színű, a tövénél kékeszöldes árnyalatokkal.

A gomba húsa vastag, rugalmas, de később szívós lesz. Színe fehéres, a tönk tövében, eltérő mértékben kékeszöldes színű. Jellegzetesen lisztszagú, az íze keserű.

Júniustól októberig, savanyú talajú lomberdőkben, főleg bükk és tölgyek alatt terem, de előfordulhat fenyőerdőkben is.

Veszélyeztetettség oka hazai és nemzetközi szinten, hogy Európa szerte eltűnőben lévő faj. A légszennyezés és az erdőtalajok eutrofizációja miatt a nemzetség minden faja veszélyeztetett.

Természetvédelmi értéke: 5000 Ft

Nem ehető.

Szerző által felhasznált források

Siller Irén, Dima Bálint, Albert László, Vasas Gizella, Fodor Lívia, Pál-Fám Ferenc, Bratek Zoltán, Zagyva Imre: Védett nagygombafajok Magyarországon – Mikológiai Közlemények, Clusiana 45(1-3): 3-158. (2006)

http://www.kvvm.hu/data/kiadvanyok/kvvm_kiadvany_7.pdf