Gyökeres álpereszke, Leucopaxillus macrocephalus

Kép forrása
http://www.miskolcigombasz.hu/fajlista/index.php?action=showKind&langOrder=hu&caller=kindList&kindId=400
Leírás szerzője
Gruiz Katalin

A gyökeres álpereszke (Leucopaxillus macrocephalus) kalapja 10−30 cm átmérőjű, félgömb alakúból lassan kiterülő. A széle begöngyölt és aláhajló. A felülete fiatalon bolyhos, nemezes, később lecsupaszodó vagy kissé felpikkelyesedő. A színe okkeres, okkerbarnás.

A lemezek sűrűn állók. Színük fiatalon fehéres majd krémszínű, végül sárgás árnyalatú illetve gyakran rozsdafoltos.

A tönk 6−16 cm hosszú és 4−8 cm széles. Gyakran csoportosan nő. A felülete szöszös és szálas, színe fiatalon fehéres, később a kalaphoz hasonló színű.

A gomba húsa vastag, fehéres, a tönk felső részében jellegzetesen márványozott. Jellegzetes erős, kukoricabajuszra emlékeztető szagú, az íze kellemes.

Májustól novemberig tölgyesekben, általában az idősebb tölgyek alatt, a gyökérzet mentén terem.

Veszélyeztetettség oka hazai és nemzetközi szinten, hogy az idős tölgyesek száma egyre csökken. Ez veszélyezteti a faj fennmaradását, amit az utóbbi 20 év csökkenő előfordulási adatai is alátámasztanak. Továbbá a nagy méretű gomba, étkezésre csábíthat.

Természetvédelmi értéke: 5000 Ft

Ez a gomba ehető.

Szerző által felhasznált források

Siller Irén, Dima Bálint, Albert László, Vasas Gizella, Fodor Lívia, Pál-Fám Ferenc, Bratek Zoltán, Zagyva Imre: Védett nagygombafajok Magyarországon – Mikológiai Közlemények, Clusiana 45(1-3): 3-158. (2006)

http://www.kvvm.hu/data/kiadvanyok/kvvm_kiadvany_7.pdf

A fotót készítette: Dr. Vehovszky Ágnes 2009.11.28. Devecser, Széki-erdő