Légszennyezettség terjedés

Légszennyező anyagok terjedése

Szerző:
KÖRINFO

A légszennyező anyagok terjedését, transzportját a levegőbe került vegyi anyag mozgékonysága és a meteorológiai viszonyok, elsősorban a légmozgás és a csapadék határozzák meg. Egyes anyagok stabilan megmaradnak a légkörben, mások fotokémiai bomláson mennek, vannak amik a csapadékkal együtt kerülnek vissza felszínre vizes oldat formájában és van a por, mely a porrészecskék szemcseméretétől függő mértékben ülepszik.

A folyadékok és a gázok diszperz rendszert alkotnak a levegővel. Diszperz rendszer, ahol gáz-halmazállapotú közegben finoman szétoszlatott (porlasztott) folyékony vagy szilárd részecskék vannak jelen. A diszperz részecskék mérettartománya általában 10 nm-től 500 nm-ig terjed.

A folyadékok apró cseppek formájában stabil aeroszolt alkotnak a levegőben. Az aeroszolok  tehát folyadékcseppek az áramló levegőben.  A felhő is természetes aeroszol.

Szilárd diszpergált anyag esetén füstről, ha a porlasztott (vagy kondenzálódott) anyag folyadék halmazállapotú, ködről is beszélhetünk.

Porszemcsének azok a részecskék tekinthetők, amelyek 101 325 Pa nyomáson és 20 °C hőmérsékleten egy rövid felgyorsulási szakasz után közel állandó, 300 cm/s-nál nem nagyobb sebességgel ülepednek, és legnagyobb vetületi méretük 2000 µm-nél kisebb.