Légszennyezés

Légszennyező források

Szerző:
KÖRINFO

A címekre kattintva megtekinthetjük az adott képhez tartozó részletes leírást, a képekre kattintva diavetítés indul.

A légszennyező források azok a pont és diffúz források, melyek olyan gázokat, gőzöket, illékony vagy porformájú szennyezőanyagokat bocsátanak ki, melyek jellemző módon a levegőbe kerülnek és a levegővel terjednek tovább. A légszennyező anyagok fizikai (pl. szemcseméret), és kémiai tulajdonságai (forráspont, gőznyomás, víz és gázfázis közötti megoszlási hányados, reaktivitás) egyértelműen megszabják a levegőben és a környezetben várható sorsát és terjedését.

Barótfi definíciója szerint a légszennyező-forrás egy berendezésnek, illetőleg létesítménynek az a pontja, illetőleg felülete, amelyből, illetve amelyről légszennyező anyag kerül a levegőbe. Fajtái: helyhez kötött pont-, felületi (diffúz)-, vonal- és mozgó légszennyező forrás.

A szennyezőforrásból a levegőbe kerülő szennyezőanyagok lehetnek gázok, illékony szerves vagy szervetlen anyagok gőzei, folyadékok és por. A por apró szemcséinek nagy fajlagos felülete van, azon megkötődhetnek a szerves és szervetlen szennyezőanyagok, olyanok is amelyek nem illékonyak, hanem nagyon is nagy molekulájúak, emiatt a szilárd fázishoz vonzódnak.