Ocular and objective micrometer

A mikroorganizmusok méretének meghatározása

Szerző:
KÖRINFO

A címekre kattintva megtekinthetjük az adott képhez tartozó részletes leírást, a képekre kattintva diavetítés indul.

A mikroorganizmusok nagysága a mikroszkópban könnyen és gyorsan mérhető. A szükséges segédeszközök a következők: mérőokulár, okulármikrométerek, objektív mikrométerek.

Az okulármikrométeren egy 5 vagy 10 mm hosszú vonalszakasz 100 részre van osztva. Ezt a mérőokulárba helyezzük és élesre állítjuk.

Az objektív mikrométer egy csiszolt tárgylemez, amelyen egy 1 mme-s vonalszakasz 100 részre van osztva , és fedőlemezzel le van fedve.

A módszer menete a következő: első lépésben meg kell állapítani az okulármikrométer 1 osztásközének az értékét. Ehhez az objektívmikrométert a tárgyasztalra helyezzük, az objektívmikrométer osztásait élesre állítjuk. A látótérben most a két mikrométerosztást egyszerre látjuk. A tárgyasztal mozgatásával a két mikrométerosztást fedésbe hozzuk úgy, hogy a két kezdőpont egybeessen. Megkeressük a két skálán azt a pontot, ahol két osztásvonal egybeesik. Megszámoljuk az objektív- és az okulármikrométer osztásvonalainak számát eddig a pontig. Az okulármikrométer 1 osztásközének értéke μm-ben: (objektív mikrométer-osztások száma × 10) / (okulármikrométer-sztások száma).

Forrás

Dr. Horváth Sándor: Mikrobiológiai praktikum, Tankönyvkiadó, Budapest, 1980