Methanococcus sp.

Metántermelő baktériumok

Szerző:
KÖRINFO

A címekre kattintva megtekinthetjük az adott képhez tartozó részletes leírást, a képekre kattintva diavetítés indul.

Az új, genetikai rokonság alapján történő osztályozási rendszer a metántermelő baktériumok rendjét Az Euryarchaeota törzsbe sorolja. A metántermelő baktériumoknak nagy szerepük van az anerob környezetben: a szerves anyagot metánná alakítják. Nemcsak a környezetben, de az álaltok belének anaerob szakaszaiban is ugyanezt teszik így nagymértékben hozzájárulnak a Föld metántermeléséhez, amely az üvegházhatás egyik okozója. A metántermelésért felelős baktériumok a metanobaktériumok családjában tartoznak.

Család: Methanobacteriaceae

Nemzetségek: Methanobacterium, Methanosarcina, Methanococcus

A sejtek pálcika vagy kokkusz alakúak, helyhezkötöttek, vagy mozgásra képesek is lehetnek. Spórát nem képeznek. Szigorúan anaerobok, melyek légzésükhöz széndioxidot használnak fel. Ez az alternatív légzési forma csak negatív redoxpotenciálú környezetben léphet fell, neve karbonátlégézs. A karbonátlégzés terméke a metán. A hidrogén és formiát oxidációja közben keletkező elektronokat hasznosítják.

Methanobacterium: anaerob, szén-dioxidból metánt fejleszt, a szén-dioxidot képes megkötni. Mocsarak mélyén földgázt termel. Szennyvizekben és kérődzők tápcsatornájában, valamint a humán tápcsatornában is megtalálható.

Methanosarcina: metánt állít elő szén-dioxidból és molekuláris hidrogénből. Az acetátot is képes hasznosítani. Ezen kívül olyan metilált vegyületeket képes hasznosítani, melyek egyetlen szénegységet tartalmaznak, mint például a metanol és a metil-aminok. Ennek az anyagcserefolyamatnak a neve metilotróf metanogenezis, vagyis metil- csoport felhasználásával történő metánképzés. Megtalálható mocsarakban, szennyvizekben, melegvérű állatok bélrendszerében és a humán bélrendszerben is.

Methanococcus: apró gömb alakú baktérium, mely metánt állít elő szén-dioxidból és molekuláris hidrogénből.

Forrás

Bergey's Manual of Determinative Bacteriology (nyolcadik kiadás)

http://en.wikipedia.org/wiki/Methanosarcina