Aktív szén

Kép forrása
http://www.globalspec.com/LearnMore/Manufacturing_Process_Equipment/Filtration_Separation_Products/Activated_Carbon
Leírás szerzője
Gruiz Katalin

Az aktív szenet szennyezőanyagok eltávolítására használják levegő és vízáramokból. Alkalmazzák ipari, gyártási folyamatokban, a környezetvédelemben, például felszín alatti vizek szennyezettségének kiszűrésére, ivóvízkezelésben, levegőtisztításban, illékony szerves anyagok (VOC) megfogására.  Használják szagok eliminálására és reverz ozmózis céljára.

Az aktív szenet kis kén- és nagy nedvességtartalmú szénből vagy lignitből állítják elő. Az alapanyag és az aktiválás módja szabja meg az aktív szén jellemzőit. Több minőségi standard is létezik aktív szénre.

Az aktív szenet különböző firmákban, különféle műveletekhez kapcsoltan, különféle berendezésekben használhatják. Létezik aktív szén ágy, töltet, réteg. Az aktív szén töltet lehet fix vagy fluidizált. A fluidizált ágyas aktív-szenes adszorbensek nem befolyásolják hátrányosan a gázáramokat, nem jelentenek akadályt az áramlás útjában. Aktív szénből készült vékony rétegek, borítások megakadályozzák a szagok és füstök távozását bútorokból, gumitermékekből, gépjárművekből, stb.  te4xtíliákba, ruházati termékekbe is tesznek aktív szenet gyors és nagymértékű adszorpció elérésére.

Az aktív-szenes szűrők készülhetnek tömb-alakban, tartályba töltve, cserélhető patronként vagy pelletálva. A tömbösített formát általában nagyon kis szemcseméretű aktív-szén porból állítják elő műanyag kötőanyaggal.  A tartályba zárt és cserélhető kivitel levegő- és vízszűréshez terjedt el.  A pellet-formát főleg gőzök adszorpciójára használják.

Az aktív szenek jellemzésére az alábbi tulajdonságait szokták megadni: szemcseméret és szemcseméret-eloszlás, átlagos fajlagos felület, pórustérfogat, nedvességtartalom-tartomány, adszorpciós jellemzők, pH, vízoldhatóság, sűrűség. Fontos kémiai jellemzők a hamutartalom, a vas- és a foszfáttartalom. érzékeny alkalmazások esetén az aktív-szenes szűrők nem tartalmazhatnak egy határ felett vasat, például a vastartalom nem lehet 100 ppm felett.

Extrém nagy adszorpciós képességű aktív szenekkel színteleníteni is lehet, ezt a képességet gyógyszeripar, kozmetikai ipar és az élelmiszeripar hasznosítja. A színanyagok adszorpcióját metilénkékkel tesztelik, és metilénkék adszorpcióban adják meg. Egy másik hasonló mutató a melasz-színtelenítési szám.

Szerző által felhasznált források

http://www.globalspec.com/LearnMore/Manufacturing_Process_Equipment/Filtration_Separation_Products/Activated_Carbon

Picture: AquaCarb® 1240CAT Catalytic Activated Carbon − Siemens Water Technologies