Vitrifikáció

Kép forrása
http://www.bechtel.com/hanford_waste_treatment.html
Leírás szerzője
Gruiz Katalin

A vitrifikáció üvegesítést jelent. Veszélyes hulladék, szennyezett talajok kezelésére alkalmazott nagy energiaigényű eljárás.

A szennyezett talaj magas hőmérsékleten történő megolvasztása során a talaj szilikátjaiból üvegszerű, amorf vagy kristályos szerkezetű szilárd anyag válik, a szerves szennyezőanyagok deszorbeálódnak és/vagy pirolízissel elbomlanak, a toxikus fémek pedig immobilizálódnak. A vitrifikáció kivitelezhető in situ vagy ex situ formában. in situ vitrifikációt talaj vagy üledék mélyebb rétegében található igen veszélyes anyagok fizikai rögzítésére, stabilizálására használják. ex situ vitrifikációval hasznosítható termékek, kerámiaszerű építőanyagok (díszkavics, burkolólapok) állíthatóak elő.

A vitrifikáció 1600-2000 oC-on történik elektródák közötti nagyfeszültségű elektromos áram hatására. A pirolízistermékek, a gázok és a pára összegyűjtése és kezelése kapcsolódó technológiákat igényel. Az eljárás magas költségei miatt, célszerű a szennyezett talajt vagy üledéket frakcionálással előkezelni és csak a szennyezőanyagot tartalmazó finom frakciót alávetni vitrifikációnak.

Szerző által felhasznált források

MOKKA-Körinfo Lexikon