Talajgőzök és gázok eltávolítása termikusan intenzifikált eljárással

Kép forrása
http://www.ieg-technology.com/en/Applications/Soil-Unsaturated-Zone/Thermally-enhanced-soil-air-circulation-TESAC.html
Leírás szerzője
Gruiz Katalin, Fenyvesi Éva

talajgáz, illetve gőz talajból történő kiszívását intenzifikálni lehet vákuum alkalmazásával vagy a talajhőmérséklet emelésével, ekkor termikusan intenzifikált kihajtásról, esetleg kigőzölésről beszélünk. A talajhőmérsékletet forró gőz vagy forró levegő bevezetésével vagy elektromos melegítéssel növelik. A technológia illékony és közepesen illékony vegyületek, pl. BTEX, klórozott szénhidrogének eltávolítására alkalmas.
A technológia-alkalmazás időigénye és hatékonysága a talaj felső rétegének áteresztőképességétől és a szennyezőanyag illékonyságától függ. 

  A szennyezőanyag természetének, tulajdonságainak megfelelő kezelést kap a felszínen. Vagy visszanyerjük vagy bontjuk, roncsoljuk, égetjük a szennyezőanyagot a levegőre vonatkozó helyi előírásoknak mgefelő értéket biztosítva a kibocsátott gáznak. Leggyakoribb kezelési eljárások: leválasztás ciklonnal vagy hűtővel és visszanyerés. Magas hőmérsékletű vagy katalizátoros égetés. Elnyeletés folyékony reagensben, szorpció nagyfelületű tölteten (aktív szén, agyagásványok, egyéb szorbensek), biológiai szűrő alkalmazása biodegradálható anyag esetén. A technológia alkalmazása viszonylag egyszerű, és biztonságos, mert a vákuumszivattyú vagy ventillátor által biztosított depresszió nem engedi a szennyezőanyag gőzét a környezetbe szökni. Nagyon kötött, agyagos talajban sűrű hálóban kell a szívó-kutakat elhelyezni és viszonylag nagy vákuum szükséges, ez növelheti a költségeket.