2012. — "Fenntartható energiát mindenkinek" éve

Szerző
GK

2011. decemberében hivatalosan is véget ért a kémia éve. A 2012-es évet az ENSZ a fenntartható energiatermelés népszerűsítésének szenteli. Ezért a hivatalos elnevezése 2012 INTERNATIONAL YEAR OF SUSTAINABLE ENERGY FOR ALL (a Fenntartható energiát mindenkinek nemzetközi éve). Az ENSZ közzétette weboldalán a kezdeményezést megalapozó érveit, melyeket az alábbiakban foglalunk össze.

Az energia lehetőség. Megváltoztathatja életünket, gazdaságunkat és bolygónkat is. A fenntartható energiához való hozzáférés nélkül a fenntartható fejlődés nem valósítható meg. Bolygónkon jelenleg az emberek ötöde elektromos áram nélkül él. Kétötöde, közel 3 milliárd ember pedig fával, szénnel, faszénnel vagy állati hulladékkal fűt illetve főz. Egy globális gazdaságban ez méltánytalan - és nem fenntartható. Az iparosodott országokban sokkal inkább az energia nem hatékony használata miatti pazarlás a probléma, nem a hiány. Emellett, a világon mindenhol a fosszilis erőforrásoktól való túlzott függőség okoz gondot, hozzájárulva a globális klímaváltozáshoz. Mindkét problémára megoldást jelentene, ha a fenntartható energia mindenki számára hozzáférhető lenne, energia, amely amellett, hogy hozzáférhető, tisztább és hatékonyabb a napjainkban használtnál. Az ENSZ szerint a rendelkezésre álló és az új, tisztább és megújuló energiaforrások széleskörű használata és feltérképezése, felmérése, technológia transzfert és a technológiák globális terjesztését feltételezi.

A mindenki számára hozzáférhető energia évének 3 egymással is összefüggő célja van, melyet a kormányzat, a magán szféra és a civil szervezetek globális szintű összefogásával 2030-ig terveznek megvalósítani. Cél

  • biztosítani minden ember számára a hozzáférést a modern energiaszolgáltatásokhoz,
  • 40%-al növelni energiahatékonyság javulásának ütemét,
  • 30% -al növelni a megújuló energia használatát a globális energia mixben.

Ezek a célok kiegészítik egymást. Bármelyik teljesítése hozzájárul a másik kettő eredményességéhez is.