Háztartási vegyi anyagok

Veszélyes anyagok a háztartásban

Szerző:
GK

A háztartásokban használt vegyipari termékek sokféleségük és korlátozott kontrollálhatósguk miatt jelentenek különösen nagy kockázatot az emberre, beleértve a gyereket is.
Ugyanakkor a környezetre is kiemelkedő veszélyt jelentenek, hiszen ezen vegyi anyagok nagy részét közvetlenül a környezetbe engedjük ki (vízben, levegőbe, kertbe, talajra, stb.), csomagolóanyagukat és maradékaikat pedig a háztartási hulladékba tesszük.
Felhasználásuk szerint lehetnek mosó- és mosogatószerek, tisztítószerek ragasztók, autóápolási cikkek stb. A mosó- és tisztítóhatást a felületaktív anyagok, a detergensek biztosítják. A felhasználási célnak megfelelően tartalmaznak még savakat, lúgokat, szerves oldószereket, ásványi őrleményeket stb. Kémiai szempontból vegyes összetételű vegyi anyag csoport. hatásukat tekintve a szerek között sok az irritáló, ill. maró hatású anyag. A nagy foszfáttartalmú mosószerek felszíni vizekbe kerülve eutrofizációt okoznak. A háztartási vegyi anyagok környezeti kockázata nagy, annak ellenére, hogy veszélyességük kicsi, legfeljebb közepes. A nagy környezeti kockázat a háztartási vegyi anyagok teljeséletciklus felmérése során válik világossá és mennyiségileg jellemezhetővé. A háztartási vegyi anyagok gyártásából adódó kibocsátás kicsi, vagy csökkenthető (modern gyártástechnológia), de felhasználásuk során és hulladékként nagy kibocsátással kell számolnunk, nagy a felhasznált mennyiség is, tehát a környezetbe kikerülő összmennyiség nagy, ráadásul diffúz és kontrollálatlan, emiatt mind az ökoszisztémát, mind az emberi egészséget veszélyeztetik