Ösztogén-hatás mérés

Ösztogén-hatás mérése YES teszttel

Szerző:
BME-ABÉT

A környezetünkben felhalmozódott vegyszerek és ipari adalékanyagok egy részéről kiderült, hogy az ösztrogén hormonhoz hasonló hatást gyakorolnak emberre és állatra. Ezek a vegyületek szennyezik ivóvizeinket, felszíni vizeinket és nemcsak az ember hormonrendszerére, hanem az ökoszisztéma egyensúlyára is beláthatatlan hatással vannak.
Ezeknek az újonnan gyanúba került  vegyületeknek a felismerése, hatásuk mérése mára rendkívül fontossá vált.  Ebben az E-tanfolyamban a potenciális ösztrogén-hatás kimutatására alkalmas, egyszerű és gyors módszert mutatunk be, mely azon alapul, hogy egy ismeretlen vegyület képes-e az ösztrogén-receptorhoz kapcsolódni. A bemutatott szűrő metodika alapján gyanússág vált vegyületekről pontosabb módszerekkel bizonyítani kell, hogy valóban hormonhatást fejtenek ki.

Forrás

Routledge, EJ és JP Sumpter (1996) Estrogenic activity of surfactants and some of their degradation products assessed using a recombinant yeast screen, Environmental Toxicology and Chemistry, 15, 241-248