Geodéziai és térinformatikai szabadszoftverek

Geodéziai és térinformatikai szabadszoftverek

Szerző:
Siki Zoltán

Az alábbi  linken keresztül megtekinthetik Siki Zoltán (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Általános és Felsőgeodézia Tanszék) rövid összeállítását a geodéziai és térinformatikai szabadszoftverekről.
Az anyag néhány mondatban ismerteti a szoftvereket, megadja a honlapot, ahonnan letölthetők és a rendszert, amelyben működnek.

Mi az a szabadszoftver?

Gyűjteményünkben található legtöbb programra a GPL (General Public License) vonatkozik, mely nagyon jó kiindulási alap a fogalom megértéséhez. A GPL licencszerződéssel terjesztett programokat bárki, akár üzleti akár magán célra, szabadon használhatja, másolhatja, terjesztheti illetve módosíthatja. A programok forráskódja (programozásnál szerkesztett formája) is szabadon elérhető, és mindaz igaz rá mint amit a programról elmondtunk. Amennyiben a programot valaki módosítja, továbbfejleszti a készülő új termék is kötelezően GPL licencű, szabadforrású lesz. A GPL licenc sok további feltételt is tartalmaz, amit a http://www.gnu.org/gpl/ címen olvashatunk el (angolul). Más lincencekkel is léteznek szabadszoftverek, ezt mindig külön kiemeljük.

Tehát csak le kell tölteni és máris használhatjuk akár üzleti célra is, még fizetni sem kell? Igen! Sőt, 30 nap után sem kell újratelepíteni. (Khmmm, védelmi kódokat sem kell keresni.) Ezért jelöltük meg mindenhol a letöltés helyét.

Szabadszoftverek jelentősége a térinformatikában

Sok olvasó bizonyára meglepőnek fogja találni, milyen komolyságú programokat tölthet le az internetről teljesen ingyenesen. Mielőtt óriási költségeket ölünk egy program vagy netán egy online térképmegjelenitő vásárlásába, érdemes átböngészni a szabadon elérhető szoftverkínálatot. Még az is megtörténhet, hogy igényeink szerint a szerzők kisebb módosításokat végeznek a programon, ezt nehezen várhatnánk el üzleti versenytársaiktól. Ha minden kísérlet csődöt mond, akár az olvasó is továbbfejlesztheti a programot, vagy megbízhat egy programozót, a szerzők minden bizonnyal örülnek minden fejlesztésnek.

Adataink hordozhatóságát pedig mi biztosíthatná jobban, mint az, hogy a programok saját fájlformátumai szintén nyílt szabványúak.

A térinformatikusoknak sem csak GIS térkép- és adatfeldolgozási munkát kell végeznie. Így nem véletlenül kerültek a gyűjteményünkbe irodai programcsomagok vagy vektoros rajzolóprogramok.

Valóban működik?

Az általában vett szabadszoftverekre nyugodtan állíthatjuk! Mi sem jobb bizonyíték, mint az éppen megjelenített oldal egy Linux operációs rendszeren, Apache web-kiszolgálón fut, Vim szövegszerkesztőben készült, és Mozilla webböngészőben teszteltük. A képeket a nagy tudású GIMP szerkesztő programmal készítettük elő. A felsorolt programok mind-mind szabadforrásúak!

Hogy a térinformatikában is megállja e a helyét, azt a felsorolásunk és a bemutatott példák alapján mindenki maga döntse el!

Hogyan próbálhatom ki?

A gyűjteményben található programok egy részéhez úgynevezett LIVE CD vagy LIVE DVD tölthető le az internetről. Ezen CD-k, DVD-k segítségével a merevlemezre telepítés nélkül próbálhatjuk ki a programot. A CD tartalmazza a Linux operációs rendszert és egy vagy több szabad térinformatikai szoftvert. A gép indításakor a LIVE CD-t be kell helyezni a meghajtóba. A http://download.osgeo.org/livedvd címről több ilyen CD, DVD kép fájlt tölthet le.

A Windowshoz ragaszkodó felhasználók az OSGEO4W internetes telepítőkészletet használhatják, mely letölthető a http://trac.osgeo.org/osgeo4w címről.

A felsorolt programok nagy része angolul érhető el. Amennyiben találtunk magyar változatot vagy magyar nyelvi csomagot, mindenképpen jeleztük. További magyar fordítások is fellelhetők lehetnek az Interneten, illetve a honosítást bárki saját maga is elvégezheti, a programok szerzői szívesen veszik az ilyen segítséget.

A programok legtöbbje GNU/Linuxon és Windowson működik. Néhol nem jelöltük meg az összes többi elérhető operációs rendszert, a rendelkezésre álló információk pontatlansága miatt.

A KDE illetve a Gnome környezetek grafikus felületek a Linux és Unix rendszerekhez (az X Window grafikus rendszerre épülve). Tehát az ablakkeretek, menük, rendszerpanelek és kiegészítő alkalmazások (egyszerű passziánsztól akár egy teljes irodai programcsomagig) összessége. Mindkettő általában az összes Linux rendszerrel alapértelmezettként telepítődik, de könnyen lehet, hogy a felsorolt térinformatikai kiegészítő alkalmazásokat a CD nem tartalmazza.

A GNU/Linux egy nyílt forráskódú, szabadszoftver operációs rendszer, amely sokféle csomagolásban eljuthat a felhasználóhoz. A különböző terjesztések nagyrészt ugyanazokat a programokat tartalmazzák, melyek kevés kivételtől eltekintve szintén szabadszoftverek (lásd fent). A Linuxot egy meglévő Windows mellé is könnyen fel lehet telepíteni, így a számítógép indításakor választható az operációs rendszer. A Windowsos programok nem igazán futtathatók Linux alól, viszont az itt felsorolt Linuxos programok (és még sokezer másik) annál inkább! "Szabad" hivatkozások

Térinformatika

Szabadszoftverek, nyílt forráskód

Linux

 • Linux.org - Információk, Linux rendszermag
 • Mandrake Linux - CD-re írható fájlokként (ISO) letölthető, felhasználóbarát Linux terjesztés
 • RedHat Linux - Szerverünk operációs rendszere
 • Suse Linux Magyarország - Magyar kézikönyvekkel megvásárolható, profi, felhasználóbarát Linux terjesztés
 • KDE - K Desktop Environment grafikus környezet
 • Linuxbázis - Rengeteg Linux link, grafikai programok külön csoportban

Készítők

 • Dr. Siki Zoltán - Egyetemi adjunktus, BME Általános- és Felsőgeodézia Geodézia Tanszék
  • Lektorálás, ellenőrzés, GIS oldalak
 • Veres Ferenc - Programozó, volt rendszergazda a BME Általános- és Felsőgeodézia Tanszéken
  • Szerkesztés, képernyőfotók, a GIS oldalon kívüli oldalak
 • Nagy Gábor - Földmérő- és térinformatika szakos hallgató
  • GIS oldalak

Kapcsolattartás, további információk, részvétel: Siki Zoltán siki@agt.bme.hu

Forrás

http://www.agt.bme.hu/gis/intro.html