Ciklodextrinek alkalmazási lehetőségei klórozott vegyületekkel szennyezett területek remediálásában

Szerző:
Fenyvesi Éva, Balogh Klára, Bátai Borbála, Gruiz Katalin

Az előadásban összefoglaltuk a klórozott szénhidrogénekkel szennyezett területek remediációjára alkalmas technológiákat az irodalom alapján. A ciklodextrinek alkalmazásával javítható számos technológia hatékonysága, ami elsősorban jó oldóképességük következménye.

Saját kísérleteinkben is kimutattuk az alkalmazott CDk oldékonyságfokozó hatását: 10%-os RAMEB oldatokban kb. 10-szeresre nőtt az oldott triklóretilén (TCE) koncentrációja a vízhez képest.

A sztrippelés hatékonyságát is javította a RAMEB, bár lassúbbá vált a folyamat, emiatt nagyobb gázáramlást vagy a szennyvíznek hosszabb tartózkodási időt kell biztosítani a sztrippelő berendezésben. Összességében RAMEB jelenlétében több TCE-t lehetett eltávolítani, mint anélkül.

Megállapítottuk, hogy a kémiai oxidáció során a RAMEB molekuláris reaktorként működik, elősegíti a TCE és a hidroxil-gyökök térbeli közelségét, ezzel javítja a hasznos konverziót. A legjobb hatást (több mint 4-szeres hasznos konverziót) a RAMEB és a vas együttes alkalmazásával értük el.