CKD deposit

CO2 megkötés kemence filterpor lerakókban

Szerző:
Vaszita Emese

A CO2 megkötés az ipari kibocsátásból származó CO2 légkörből való kivonását és stabil formában történő megkötését, tárolását jelenti természetesen végbemenő vagy felgyorsított kémiai, geokémiai, biológiai, biokémiai vagy akár fizikai folyamatokkal.

A természetesen végbemenő karbonátosodás, a szilikát tartalmú ultramafikus kőzetek (olivin, forszterit tartalmú) mállási folyamata, amely során a légköri CO2 és a magnézium, valamint kalcium tartalmú szilikátok reakciója geológiailag stabil, környezeti szempontból ártalmatlan karbonátokat (kalcit és magnezit) eredményez.

Az ultramafikus kőzetekhez hasonló ásványtani összetételű és tulajdonságú ipari hulladékok és melléktermékek CO2 megkötő-képességét több kutató vizsgálta, ugyanakkor többen kitértek a folyamat ipari szintű felgyorsítására és alkalmazására.

A csatolt dokumentum összefoglalja amerikai kutatók munkáját (Huntzinger et al (2009) a cementgyártás mellékterméke, a lerakókban elhelyezett porszűrővel leválasztott kemence filterpor CO2 elnyelő képességének vizsgálata terén, különös tekintettel a hulladéklerakókban természetes körülmények között végbemenő karbonátosodásra, a nedvességtartalom és a CO2 koncentráció függvényében, a folyamat mesterséges felgyorsítása nélkül.

Forrás

DN Huntzinger, JS Gierke, LL Sutter, SK Kawatra, TC Eisele.(2009) Mineral carbonation for carbon sequestration in cement kiln dust from waste piles Journal of Hazardous. Materials. 168, 31–37 (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19269085).