SRC adatbázis: vegyi anyagok sorsa a környezetben

Szerző:
GK

SRC = Syracuse Research Centre = Szirakuzi Kutatási Központ, egy amerikai nonprofit szervezet, melyet még az 50-es években a Szirakuzai Egyetem hozott létre. Célja a környezet és az ember védelme, jólétének biztosítása minden téren. Adatbázisai, információs rendszere a világ egyik legnagyobb környezetvédelmi adatbázisát hozta létre. 

Az itt ismertetett és linkekkel elérhetővé tett adatbázisok a vegyi anyagok környezetben való viselkedéséről szóló adatokat tartalmazzák (Environmental Fate Data Base: EFDB)

Az alábbiak felsoroljuk és linkek formájában elérhetővé tesszük azokat az SRC adatbázisokat, melyek vegyi anyagok terjedésével, megoszlásával  kapcsolatos, a környezeti vislkedésüket meghatározó fizikai-kémiai jellemzőkről, biodegradációjukról, bioakkumulációjukról tartalmaznak információt, adatokat.

Az innen elérhető adatbázisokban a vegyi anyagok neve, CAS-száma vagy összegképlete alapján kereshet.

  • DATALOG - ez egy bibliográfiai gyűjtemény, vegyi anyagok 18 különféle környezeti tulajdonságáról, viselkedéséről. 

  • BIOLOG -  vegyi anyagok toxicitásáról és környezetben megvalósuló mikrobiológiai bontásával kapcsolatos adatforrásokat  tartalmaz.

  • CHEMFATE - ebben a viszonylag régi (1980-ban készült)  adatbázisban konkrét adatokat találhatunk a vegyi anyagok környezetbeli vislkedését megszabó 25 különféle jellemzőről. Elsősorban kereskedelmi forgalomban lévő vegyi anyagokról van szó. A CHEMFATE folytatása az 1980 utáni vegyi anyagok adatait tartalmazza PHYSPROP database néven.

  • BIODEG - kísérleti mérési adatokat tartalmaz vegyi anyagok biodegradációjával kapcsolatban. Ezt az adatbázist is a 80-as években állították fel, de a mai napig is frissítik US_EPA finanszírozással. A BIODEG and BIODEG SUMMARY ezen a területen elérhető legnagyobb adatbázis.

  • BIODEG SUMMARY - tesztmódszereket, valamint aerob és anaerob biodegradációs adatokat összesít.

Ha többet szeretne olvasni minderről angolul, kattintson ide!

Forrás

http://srcinc.com/what-we-do/efdb.aspx