CO érzékelő

Source of the photo
http://baubid.hu/baubid/portal/iodisp?nev=lezerdiodas_szenmonoxid_mero
Author of the description
http://baubid.hu/baubid/portal/iodisp?nev=lezerdiodas_szenmonoxid_mero

A Siemens kutatói olyan lézeres szénmonoxid-mérési eljárást fejlesztettek ki, amelyik jóval megbízhatóbb a hagyományos szenzoros módszernél. A mérés ráadásul igen szelektív is, így a CO jelenléte több más gáz között is pontosan kimutatható. A halálos gázt "tűzjelző" gáznak is tekintik, mivel nagy mennyiségben keletkezik lappangó tüzeknél. Ezért a szenzor segítségével a tüzek is észlelhetők lesznek s alkalmas a fűtőberendezésekbe belépő levegő ellenőrzésére is. További lehetséges felhasználása az égési folyamatok optimálásában lehet, ahol a cél a tökéletes égés, vagyis a minimális szénmonoxid keletkezése.

Az úgy nevezett VCSEL-lézerdiódával (Vertical Cavity Surface Emitting Laser) működő rendszert most tesztelték a Siemens épülettechnika-szakértői. A Vertilas által gyártott félvezető 2,3 μm hullámhosszúságú fényt sugároz. Az abszorpciós méréshez a CO molekula egyik felharmonikusát használják. A Siemens alakította ki a komplett szenzort és fejlesztette ki a különleges mérési módszert. Ha a fénysugár útjában CO fordul elő, a sugár az abszorpciós hullámhosszon csillapítást szenved. A tesztek alapján megállapították, hogy a kiértékelő rendszer a CO jelenlétét akár 10 ppm (azaz 10 részecske egy millióban) koncentráció alatt is megbízhatóan mér 10 cm-es optikai úthossz mellett.

Bár a hagyományos CO szenzorok is elérik ezt a pontosságot, gyakori utókalibrálást igényelnek. Az új eljárásnál ezzel szemben a teljes élettartam során szükségtelen az utókalibrálás, akkor is, ha a használatban az optika elszennyeződik. A CO mellett egyidejűleg metánt is mérnek, amely a detektor házában található, és állandó referencia-abszorbensként megakadályozza a CO mérésben az eltéréseket. A szenzor földgáz-szivárgások felderítésére is alkalmas.

A lézerdióda ma még egyedi termék és ennek megfelelően drága. Felépítése szerint azonban alkalmas a tömeggyártásra, így elvileg várható, hogy sokkal olcsóbb lesz. Hírek szerint elképzelhető, hogy az első alkalmazások akár három éven belül megjelennek, pl. épületek központi légtechnikájában, vagy repülőgépeken, ahol a mérésre csak egyetlen ponton van szükség. Nem kizárható egy univerzális szenzor megjelenésének lehetősége sem, amely füstjelzővel kombinálva a háztartásokat tűz, szénmonoxid-mérgezés és gázszivárgás ellen védi.