A ciklodextrinek ciklikus szénhidrátok (lásd lexikon), melyek zárványkomplexképző képességük révén képesek növelni a talajszennyező szénhidrogének oldékonyságát vízben, és csökkenteni adszorpciójukat a talajhoz. A csökkent adszorpció a talajremediációs technológiákban megnövekedett hatékonyságot eredményez. Erre mutat be az Országos Környezetvédelmi Konferencián és Szakkiállításon (Siófok, 2006) elhangzott előadás.

A szennyezett talajok környezeti kockázatának csökkentésére alkalmas ciklodextrines kezeléssel kombinált technológiák nagyobbik része még nem jutott túl a laboratóriumi kipróbáláson. Számos szabadföldi kísérletben igazolták amerikai szerzők az in situ HPBCD-s talajmosás és azt követő ex situ sztrippeléses talajvízkezelés hatásosságát és gazdaságosságát. Két demonstrációs kísérletre került eddig sor az általunk kidolgozott in situ RAMEB-bel segített talajmosást és biodegradációt ex situ aktív szenes megkötéssel kombinált eljárás hatékonyságának bizonyítására. Egy szabadföldi kísérletet publikáltak BCD-nel gyorsított biodegradáció és egy másikat BCD-nel hatékonyabbá tett firoremediáció demonstrálására.

Ezek, a már szabadföldi kísérletben bizonyítottan működő technológiák megfelelő verifikálás után bekerültek a MOKKA/KÖRINFO adatbázisba, és részét képezik az ott felhalmozott innovatív technológiaválasztéknak, mely terveink szerint segíti a szennyezett területek tulajdonosait, kivitelezőket, jogalkotókat, hatósági embereket a megfelelő technológia kiválasztásában.

Source

Fenyvesi Éva, Gruiz Katalin: Ciklodextrines kezeléssel kombinált technológiák a környezeti kockázat csökkentésére. Országos Környezetvédelmi Konferencián és Szakkiállításon (Siófok, 2006)