Urease test

Testing of the metabolism of organic nitrogene compounds

Author:
KÖRINFO

Click title to read more details about picture. Click picture to start slideshow.

Indolképzés kimutatása: az indol a triptofán anaerob lebontásának terméke. A reakció kivitelezésére a vizsgált baktériumot pepton tartalmú tápoldatba oltjuk és 14-24 órás inkubálás után az indol jelenlétére Kovács-reagens (p-dimetil-aminobenzaldehid izoamilalkoholos oldata és sósav elegye) adagolásával vizsgálunk. Indol jelenléte esetén ez kioldódik az izoamilalkoholos fázisba és piros színreakciót ad. Negatív esetben a felső fázis sárga.

Kénhidrogén képződés: a kénhidrogén képzés kimutatása több módszerrel történhet. Főleg az Enterobacteriaceae családba tartozó baktériumok esetén vassót és tioszulfátot tartalmazó tápagarba oltják a vizsgált baktériumot. Megfelelő inkubáció után a kénhidrogénképzést barna vagy fekete színeződés jelzi. Clostridium törzsek esetén a vizsgált baktériumot szulfitot és vassót tartalmazó tápoldatba oltják. A szulfit redukciót ebben az esetben is barna vagy fekete elszíneződés jelzi. Egyes baktériumok kéntartalmú aminosavakból képeznek kénhidrogént. Ilyen esetben a vizsgált törzset cisztin vagy metionin tartalmú tápoldatba oltják. Az inkubáció alatt képződő kismennyiségű kénhidrogént  a kémcső szájába befogott ólomacetát oldattal átitatott szűrőpapírcsíkkal mutatják ki. 

Fenilalanin deamináz próba: ez a teszt elsősorban a Proteus genusba tartozó baktériumok jellemzésére szolgál. A vizsgálandó baktériumot fenilalanint tartalmazó élesztőkivonat agar táptalajra oltjuk. 24 órás inkubálás után a tenyészet felületére sósavas ferriklorid oldatot cseppentünk. Ha a tenyésztés alatt a fenilalanin deaminálásával fenil piroszőlősav képződött, ez a ferrikloriddal zöld színeződést hoz létre.

Ureázteszt: a karbamid hidrolízis kimutatására szolgál. Kivitelezésére 6,8-6,9 pH-ra beállított fenolvöröst tartalmazó tápoldathoz karbamidot adagolunk, beoltjuk na vizsgált baktériummal és négy napig inkubáljuk. Karbamid bontás esetén a keletkező ammónia a tápoldatot lúgosítja és a fenolvörös lúgus közegben vörös szín lép fel. A negatív reakció sárga.

Source

BME Vegyészmérnöki Kar Tanszéki Munkaközösség (1993) Ipari mikrobiológiai gyakorlatok, (Szerkesztő: Puskás, A.) Műegyetemi Kiadó, Budapest

dr. Horváth Sándor: Mikrobiológiai praktikum, Tankönyvkiadó, Budapest, 1980