Érzékszervi vizsgálatok
A szaglás a levegőben oldott anyagok észlelését jelenti. A legösszetettebb vegyi érzékelési mód. A gerincesek szaglóreceptorai rendszerint az orrban helyezkednek el. A szagérzet az evolúciós értelemben régi agyterületeken keletkezik. Ezeken a helyeken történik a belélegzett levegő és az ételek aromáinak elemzése.
A szagok körülvesznek, hatással vannak a mindennapjainkra, veszélyhelyzetre figyelmeztetnek (pl. gázszivárgás), az ételek ízéhez kapcsolódva fokozzák a gasztronómiai élvezetet. A kémiai molekuláknak nincs szaga csak az agyunk dolgozza fel a kémiai ingert és azonosítja a forrást.
Szagokat érzünk, ha a szaganyag:
- illékony (pl. a sók nem illékonyak), odoráns és részecskéje „mozgásban” van, a levegővel eljut a szaglóhámig (szippantás, szimatolás);
- általában funkciós csoportot tartalmaz (pl. –SH, –SR, –CHO, >CO, CH2OH, –COOR, stb -ozmofor csoportok);
- zsíroldékony: feloldódik a szaglóhám váladékában, így eljut a receptorsejtekhez (nátha gátolja a szaganyag beoldódását a receptorsejtek közé).
Vegyület | Szagjellege | Képlete |
Formaldehid | orrfacsaró, szúrós | HCHO |
Acetaldehid | szúrós | CH3CHO |
Ecetsav ecet | szúrós | CH3COOH |
Valeriánsav | testszagú | CH3(CH2)3COOH |
Ammónia | szúrós, maró, rothadás | NH3 |
Széndiszulfid | édeskés, kloroform jellegű | CS2 |
Hexaklóretán | kámfor | C2Cl6 |
Butilmerkaptán | görényszag | CH3(CH2)3SH |
Hidrogénszulfid | záptojás | H2S |
Fenol | erősen édes, édeskés szagú | C6H5OH |
A receptorhoz való kötődést és a küldött információt a molekula tulajdonságai szabják meg: mérete, alakja, szerkezete, felszíni szerkezete, töltése.
A szaghatás mérése az olfaktometria. Ezzel a módszerrel a szagkoncentrációt határozzák meg emberi érzékszervi vizsgálat során. A szagmintát áramló tiszta levegőhöz keverik különböző koncentrációban a szagészlelésig. A szagészlelésnek 3 fokozatata van. A szagkoncentráció mértékétől függően megkülönböztetünk
- szagészlelési (éppen érezzük a szagot),
- szagazonosítási (felismerjük a szagot),
- kellemetlenségi küszöböt.
Szaghatás mérése és érzékelése (olfaktometria):
– emberi ORR (szabvány szerint)
– referencia anyag az n–butanol szagküszöbének meghatározása alapján választják ki a „mérő-orrokat”.
- Mérrőorr 20-80 ppb között kell érzékelnie az n-butanolt.
Érzékszervi vizsgálatok