A mezőgazdaságban okozott vadkárok a vad táplálkozása, taposása, túrása vagy törése következtében a szántóföldön, a gyümölcsösben és a szőlőben a mezőgazdasági kultúra terméskiesését előidéző károsítások. A mezőgazdasági vadkárok a magvak elvetésétől a termés beéréséig jelentkezhetnek vagy fokozódhatnak a termény teljes elpusztulásáig.
- Korai vadkárnak nevezzük a vetéstől számítva a növény zöldbimbós állapotáig bekövetkező károsítást.
- Zsenge vadkárnak számít a virágzástól a terméskötésig előidézett károsítás.
- Érési vadkárról beszélünk akkor, amikor a termésben jól látható legelési, taposási és termést csonkító, roncsoló károk jelentkeznek. Legtöbb gazdaság ebben a szakaszban jelenti be vadkárát, mivel ilyenkor a leglátványosabb a termés pusztítása, ami vagy állandósul 50-70%-ig vagy a mindig nagyobb vadcsapat végleg birtokába veszi és tönkrerágja a táblát.
- A teljes vadkár tulajdonképpen a termény 100%-os pusztulását jelenti. Nyilván először a szarvas töri le taposásával, vagy agancsával „rendet vág”, majd a ledöntöttkukoricasorokat, illetve maradványcsöveket a vaddisznó eszi meg. Ezután már csak „muflon- vagy őzlegelőt” adhat a tábla, vagy pedig a környező területekről a fácánok látogatják, míg csak le nem takarítják teljesen.
A legérzékenyebb növénypusztítás tehát a korai vadkár és a teljes vadkár szakaszában észlelhető. Csakhogy a korai vadkár szakaszában még lehetőség van az újravetésre, a teljes vadkár esetében már csak a remélt termés kárbecslését végezhetjük el.
A témáról bővebben: http://www.agraroldal.hu/vad-2_cikk.html